Museum van het leven

museum van het leven www.studiopolle.nl
Het verhaal van je leven zit vaak in kleine, persoonlijke voorwerpen. Dit is het museum van mezelf.

1. Pooh Mijn moeder is opgegroeid in Zuid-Afrika. Dit is een van haar kinderboeken, de Engelstalige versie van Winnie the Pooh. Ik ben dol op de illustraties. Mijn moeder overleed bijna twintig jaar geleden toen ze zevenenveertig was. Dat maakt dat dit boek nog dierbaarder voor me is. Ik houd van lezen en vooral van kinderliteratuur. Daarom deed ik een post-HBO studie Kinderliteratuur aan de Universiteit Leiden en schreef een lesmethode voor het basisonderwijs met als doel leespromotie. Geef mij een stapel kinderboeken en je hebt voorlopig geen last van me.

2. Amour éternel Een deel van mij droomt van wonen in een dorp in Frankrijk, de hele dag Frans praten, eten en drinken, jeu de boules spelen en rondrijden in een Citroën Méhari. Deze mini-Méhari kocht ik in Frankrijk. Hij staat in mijn Studio en soms fluister ik er lieve Franse woordjes tegen.

3. Theatrale boeketten In een volgend leven word ik bloemist en ga ik alleen maar grote theatrale boeketten maken. Er staan altijd verse bloemen in mijn huis. Ik houd het meest van de combinatie delphinium, pioenrozen en eucalyptus.

4. Gereedschap Schrijven, tekenen, schilderen, plakken, knippen, naaien en/of fotograferen. Er gaat geen dag voorbij dat ik iets “maak”. Het is mijn werk, maar tegelijkertijd is het ook mijn manier van leven. Door te maken geef ik mijn leven vorm, letterlijk en figuurlijk. Het is hoe ik beleef, speel, vastleg, werk, ontspan, verwerk en realiseer. Ik heb het altijd zo gedaan en zou niet anders kunnen. Of willen.

5. Sfeer Ik word ongelukkig van felle verlichting en tl-balken. Vooral als ze knipperen. Daarom: kleine lichtjes en kaarsen. Ik ben grootverbruiker.

6. Klassieker Deze Polaroid SX70 camera vind ik prachtig. Een stijlicoon. Ik gebruik ‘m nog regelmatig. De film is duur en het fotograferen is onhandig. De belichting is onvoorspelbaar en de foto’s moeten afgedekt ontwikkelen. Maar ja, desalniettemin prachtig en stijlvol. Daar doe ik het voor.

7. Turquoise Het liefst schrijf ik met de hand, met vulpen en Japanse turquoise inkt. Specifieker en luxer wordt het niet.

8. Paradiso Muziek is bijna altijd om me heen of ik nu aan het werk ben, autorijd of de was opvouw. Ik heb mijn muziek graag een beetje donker, met een rafelig randje. Te vrolijk, te glad of te netjes is niet mijn muzikale kopje thee, al maak ik een uitzondering voor Franse klassiekers (zie 2). Ik zing graag, volgde zanglessen en stond zelfs ooit op het podium van Paradiso. Dat laatste zegt trouwens niets over mijn zangkwaliteiten, maar des te meer over mijn enthousiasme.

9. Servies Koken is een passie. Ik lees kookboeken alsof het literatuur is en vrije dagen kook ik graag uitgebreid. Zittend aan een mooi gedekte tafel, met daarop lekker eten en bijpassende wijnen, samen met mensen die me lief zijn, dan komt eigenlijk alles samen wat me gelukkig maakt. Ik ben geen verzamelaar, maar serviezen vormen daar een uitzondering op. Deze puddingvorm is onderdeel van pastel servies van Regout uit de jaren 50 en 60. Ik gebruik het actief. Ik zou het jammer vinden om ze als museumstukken ongebruikt in de kast te laten staan.

Met dank aan Flow Magazine voor de inspiratie.