Wacht je op inspiratie? Dan kun je lang wachten.


Een van de vragen die me het meest gesteld wordt is: waar haal jij ideeën en inspiratie vandaan?

Inspiratie is een van de dingen waar vaak mysterieus en moeilijk over gedaan wordt door creatieven. Veel te moeilijk als je het mij vraagt.

Er zijn maar twee dingen nodig om te zwemmen in een zee van ideeën en inspiratie:
nieuwsgierigheid en vertrouwen.

Bekijk de wereld in- en om je heen met een nieuwsgierige, open blik. Wanneer je de nieuwsgierigheid uitschakelt en passief wacht tot de muzen je komen bezoeken, dan kun je lang wachten. Dan gebeurt er niets. Maar….wanneer je je badpak aantrekt, en met een open en geïnteresseerde houding in het water duikt, dan pas merk je de prachtig gekleurde vissen om je heen op. Inspiratie is er altijd, maar je hebt nieuwsgierigheid nodig om haar op te merken.

Om te zwemmen heb je vertrouwen nodig. Vertrouwen dat je zul blijven drijven. Wanneer je dat vertrouwen hebt, dan is er ruimte om om je heen te kijken en nieuwsgierig te zijn. Vertrouw er op dat je ideeën zult krijgen, en je zult geïnspireerd zijn.

Ben je nieuwsgierig en vol vertrouwen, maar heeft je inspiratie toch nog een extra zetje nodig? Wacht dan niet af tot de ideeën vanzelf ontstaan, maar probeer een van de volgende inspiratieboosters:

  1. Ervaar. Beweeg, letterlijk en figuurlijk. Ga er op uit. Gebruik je zintuigen. Probeer écht te zien, voelen, horen en ervaren. Hoe vaker je dit doet, hoe intenser je waarneming zal worden en hoe makkelijker je ideeën vangt.
  2. Laat je inspireren. Ga naar een museum, lees een boek, kijk een documentaire of zwerf rond op Pinterest. Wanneer je je omringt met de ideeën en inspiratie van anderen, leer je veel beter en makkelijker zwemmen.
  3. Associeer. Kies een beginpunt, bijvoorbeeld een gevoel dat je hebt, of een voorwerp. Maak een mindmap. Associeer, verbind en de inspiratie stroomt bijna als vanzelf naar je toe.

Dit is de mindmap die leidde tot de foto boven aan dit artikel. Het oorspronkelijke onderwerp van de mindmap was “you are here”, en ging over het onderweg zijn naar (t)huis. Uiteindelijk kwam hier de foto met de brief en de jurk uit voort. Een onverwachte uitkomst, mogelijk gemaakt door nieuwsgierigheid, vertrouwen en associatie!

 
Ontdek je creatieve kracht. Leef jouw verhaal.