Originaliteit vs authenticiteit

originaliteit vs authenticiteit www.studiopolle.nl

Een tijd geleden had ik met Catherine Just een gesprek over originaliteit. Ze vroeg me naar de ontwikkelingsdoelen die ik binnen de fotografie had en ik antwoordde dat ik “origineel” wilde zijn. “Origineel zijn is een moeilijk doel”, zei ze. ”Bijna alles is al eens gedaan.”

Ik wil iets bijzonders maken. Iets speciaals. Iets dat niet op het werk van anderen lijkt, maar dat helemaal van mij is.
Catherine heeft gelijk. Bijna alles is al eens gedaan. Bijna alles doet ons aan iets anders denken. Originaliteit is daarmee een moeilijk, en misschien wel onmogelijk doel.

De zoektocht naar creativiteit is dan ook vaak het zoeken naar authenticiteit. Wat wil je eigenlijk vertellen? En hoe wil je dat vertellen? Wat is jouw toon? Wie ben jij? Waar voel je je kwetsbaar?
Vind je eigen manier. Vind jouw stem.

ALLES WAT AL EENS GEDAAN IS + JOUW EIGEN STEM = AUTHENTICITEIT

Wanneer je aan wat al eens gedaan is, jouw eigen manier van expressie toevoegt, dan wordt het opeens van jou. Dan is het authentiek. Pogingen om origineel te zijn kunnen gezocht en ongemakkelijk aanvoelen, maar wanneer je iets ziet dat authentiek is dan voel je dat.

Creativiteit bestaat uit zoveel meer dan alleen de “technische” kant ervan. De technische kant gaat over hoe goed je kunt natekenen, hoe vaardig je bent in het bedienen van de camera en of je kunt breien zonder steken te laten vallen. De andere, en misschien wel veel belangrijkere kant, gaat over de moed om jezelf te laten zien, de obstakels en oordelen die je onderweg tegenkomt, de inzichten en overtuigingen die je hebt en uiteindelijk hoe comfortabel je je voelt met jezelf als gezelschap.

Ik wil iets bijzonders maken. Iets speciaals. Iets dat niet op het werk van anderen lijkt, maar dat helemaal van mij is. Want bijna alles is al eens gedaan. Maar niet door mij.

Wil je jezelf en je creativiteit eens goed wakker schudden? ‘Leef jouw creatieve leven’ begint a.s. maandag 14 november. Schrijf je dus nú in als je mee wilt doen. Kun je meteen gebruik maken van de last minute vriendinnenkorting waarbij je 10 euro op het normale cursusbedrag retour ontvangt als je je samen met een vriendin opgeeft. Inschrijven kan hier.