Hoe vind je jouw creatieve stem? 5 tips

hoe vind je jouw creatieve stem www.studiopolle.nl
Niemand vindt voldoening in imiteren, playbacken of nadoen. De wens van iedereen die creatief is, is het vinden van een eigen stijl. Maar hoe vind je jouw creatieve stem?

Jouw stem is een uniek geluid, waaraan anderen je kunnen herkennen. Een eigen stijl wordt bepaald door:

  • de stijl die je ziet: techniek, scherpte of onscherpte, een dikke kwast of een pen, kleur of zwart-wit. Kortom: wat is de visuele vorm?
  • de stijl die je ervaart: melancholiek of vrolijk, oppervlakkig of diepgravend, licht of zwaar, ingetogen of expressief. Kortom: hoe voel jij je?
  • de stijl die je bent: overtuigingen, normen en waarden, visie en boodschap. Kortom: wat wil je vertellen?

Is het belangrijk om een eigen stijl te hebben? Ja. Een eigen stijl laat je zien wie je bent. Wanneer het karakter, het uiterlijk en gevoel van wat je maakt verbonden zijn met jou, dan schept dat samenhang, kracht en herkenbaarheid in je werk.

5 tips om jouw creatieve stijl te vinden:

  1. Experimenteer met verschillende technieken. Vind de techniek die je het leukste vindt of die je het beste ligt, en specialiseer je hierin.
  2. Durf persoonlijk te zijn in je werk. Geef uitdrukking aan jezelf, en het resultaat zal authentiek zijn.
  3. Soms helpt het om een tijdje niet beïnvloed te worden door wat anderen gemaakt hebben. Vermijd contact met foto’s, schilderijen en boeken van anderen. Dit maakt dat je alleen op je eigen intuïtie en gevoel moet vertrouwen. Een andere bruikbare manier om de invloed van anderen te beperken is om ‘s ochtends eerst te creëren, voordat je iets anders gaat doen (krant lezen, computer aanzetten). Je gedachten zijn dan nog fris en onafgeleid. Om je te verbinden met wie je werkelijk bent, is het verstandig teveel prikkels van buitenaf tegen te gaan.
  4. Durf risico’s te nemen. Wanneer je de dingen altijd op dezelfde manier doet, is het de moeite waard om hier kleine veranderingen in aan te brengen. Het is uitdagend om jezelf niet te herhalen, maar het steeds een beetje anders aan te pakken. Je zult zien dat juist deze uitdaging maakt dat je werk anders wordt dan dat van anderen.
  5. Dwing jezelf om dat wat je maakt in woorden te vatten. Doordat je je werk (hoe het er uit ziet, wat het thema is, welke middelen je hebt gebruikt) omschrijft, maak je de kern ervan duidelijker voor je zelf en zul je zien dat de resultaten sterker en authentieker worden.

Tot slot: Onthoud dat een stijl niet statisch is. Je eigen creatieve stem vinden is een continuproces van ontdekken en uitvinden. Met bovenstaande tips moet dit lukken.

Maak er iets moois van!

Je bent creatief, maar soms heb je een steuntje in de rug nodig. Ik help je graag! Lees hier alle informatie over mijn mentorsessies.